mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
16 Maj

16.05. - Międzynarodowy Dzień Celiakii

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii 📅 To doskonała okazja, aby zwiększyć świadomość na temat tej choroby autoimmunologicznej o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. 🧐❌

 

Celiakia wywołuje reakcję immunologiczną, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Przestrzeganie tej diety sprawia, że objawy choroby ustępują, a pacjent może funkcjonować jak osoba zdrowa. 🌼

Z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii przedstawiam kilka faktów i mitów dotyczących glutenu i diety bezglutenowej na grafikach poniżej ⬇️⬇️

Twój komentarz




POKAŻ