mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
26 Marz

Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Składniki na ciasto:
- mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,
- jajko - 1 szt,
- jogurt naturalny - 2 łyżki,
- olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Składniki na farsz:
- chrzan tarty - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- jogurt naturalny - 250 g
- jajko - 2 szt,
- jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.
- łosoś wędzony 100 g,
- koperek.

Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.
Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ