mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
09 Paź

Chlebek dyniowy

Dynia 1000 g (1 porcja)
Jajo 100 g (2 sztuki)
Masło orzechowe bez soli 100 g (4 łyżki)
Mąka pszenna 100 g (10 łyżek)
Mąka orkiszowa razowa 150 g (15 łyżek)
Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
Imbir mielony 2 g (pół łyżeczki)
Erytrol 100 g (10 łyżek)
 

Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić i wydrążyć środek. Pokroić na kawałki, wyłożyć na papier do pieczenia
i piec do miękkości około 45 minut w 180 stopniach. Następnie obrać ze skórki i zmiksować na
puree. Dodać jaja i masło orzechowe, wymieszać. W misce połączyć pozostałe suche składniki, dodać masę dyniową i wymieszać. Przełożyć
do keksówki i piec w 180 stopniach przez około
45 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ