mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
12 Paź

Sałatka dyniowa

1 dynia hokkaido (około 2kg)
1 łyżeczka suszonego tymianku
100g orzechów włoskich
125g niebieskiego sera pleśniowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ