mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
01 Kwie

Rolada szpinakowa z łososiem

Pyszna przekąska na stół Wielkanocny, jednak sprawdzi się doskonale przy każdej innej okazji ;)

Składniki:

 

-Szpinak mrożony - porcja (350g)

-Jaja - 3 duże sztuki (195g)

-Gałka muszkatałowa - 1/2 łyżeczki (1,5g)

-Sok z cytryny - 1 łyżeczka (3g)

-Czosnek - 2 ząbki (8g)

-Łosoś wędzony - 2 opakowania (200g)

-Kremowy serek chrzanowy - 1 opakowanie (250g)

-Koper - 2 łyżki (16g)

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić, aż cały płyn odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami i sokiem z cytryny, dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o wymiarach 30 cm x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i ostudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plasterki łososia. Zawinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok. 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w plastry ok. 1,5 cm.

Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ