Składniki na 8-10 kotletów:
✔ 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
✔ 1 duża cebula
✔ 1 ząbek czosnku
✔ 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ✔ 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
✔ 1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
✔ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
✔ 1/4 szklanki oleju
✔ 2 łyżki sosu sojowego
✔ 1/2 łyżeczki syropu z agawy
✔ 1 i 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
✔ czarny pieprz
Przygotowanie:
👉 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
👉 Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.
👉 Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Smacznego!
Twój komentarz