mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
18 Gru

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest bogaty w naturalne probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit. Probiotyki mogą wspomagać trawienie, wzmacniać układ odpornościowy oraz pomagać w utrzymaniu zdrowej równowagi bakteryjnej w organizmie.

Składniki na 3 słoiki:

☑buraki 3 duże sztuki

☑woda 1,5 litra

☑sól 1,5 łyżki

☑pieprz kolorowy w ziarnach 12 kulek

☑liście laurowe 9 sztuk

☑ziele angielskie 6 sztuk

☑czosnek 9 ząbków

☑koper opcjonalnie

Sposób przygotowania:

👉Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.

👉Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).

👉Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

👉Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. I gotowe!👌

Twój komentarz




POKAŻ