Składniki na 3 słoiki:
buraki 3 duże sztuki
woda 1,5 litra
sól 1,5 łyżki
pieprz kolorowy w ziarnach 12 kulek
liście laurowe 9 sztuk
ziele angielskie 6 sztuk
czosnek 9 ząbków
koper opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. I gotowe!
Twój komentarz