mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
29 Sty

Placuchy na kefirze

Doskonałe na śniadanie, ale możesz je również zabrać do pracy lub do szkoły;) delikatne, po prostu pyszne.

Składniki: 

- 50g mąki pszennej,

-100 g mąki pełnoziarnistej,

- 200 ml kefiru,

-1 jajo,

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-1 łyżeczka ksylitolu,

-1 duże jabłko.

 

Sposób wykonania: 

Mąkę wraz z poszkiem i ksylitolem przesiewamy do miski. Wlewamy kefir wraz z żółtkiem i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy z ciastem. Jabłko kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, odsączamy po upieczeniu papierowym ręcznikiem. 

Dodatkowo placuszki można podawać z ulubionym dżemem. 

 

Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ