mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
27 Wrze

Zupa z dyni i ziemniaków

Pyszna, rozgrzewająca, w sam raz na jesienne popołudnia;) 

Składniki:

  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Można posypać uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ