mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
21 Sier

Pasta z bobu

Chętnie sięgamy po to strączkowe warzywo w sezonie letnim.  Zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności.

Składniki: 

– 0,5 kg bobu; 
– ok. 1/3 szklanki oliwy; 
– 2 ząbki czosnku;  
– 2 czubate łyżki płatków drożdżowych; 
– 1/3 pęczku koperku; 
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki; 
– 1 łyżeczka soku z cytryny;
– sól i pieprz do smaku; 

 

Wykonanie: 

Bób gotujemy do miękkości, czosnek oraz koperek drobno siekamy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką pastę.  

Dodajemy przyprawy, płatki drożdżowe, cytrynę oraz oliwę i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Można dodatkowo posypać pestkami dyni lub słonecznikiem.  

Pastę można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ