mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
02 Sier

Szakszuka z warzywami

Dla wszystkich fanów jajek pod każdą postacią :) - sprawdzi się jako syte śniadanie lub kolacja na ciepło. 

 

Składniki:  

-10 g oliwy z oliwek - 2 łyżki 

-20 g cebuli - pół małej sztuki 

-100 g cukinii - pół małej sztuki

-100 g papryki żółtej - pół średniej sztuki

-200 g pomidorów- 1 duża sztuka

-110 g jajek (2 sztuki),  

-50 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki  

-przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra,  

-świeża pietruszka, kolendra lub bazylia,  

 

Wykonanie:  

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulkę. Smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, mieszamy. Dusimy warzywa tak długo, aż odparuje nadmiar wody. W powstałym sosie warzywnym robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białek.  

Przed podaniem dekorujemy odrobiną jogurtu oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ