Składniki:
-10 g oliwy z oliwek - 2 łyżki
-20 g cebuli - pół małej sztuki
-100 g cukinii - pół małej sztuki
-100 g papryki żółtej - pół średniej sztuki
-200 g pomidorów- 1 duża sztuka
-110 g jajek (2 sztuki),
-50 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra,
-świeża pietruszka, kolendra lub bazylia,
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulkę. Smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, mieszamy. Dusimy warzywa tak długo, aż odparuje nadmiar wody. W powstałym sosie warzywnym robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białek.
Przed podaniem dekorujemy odrobiną jogurtu oraz świeżymi ziołami.
Smacznego!
Twój komentarz