mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
09 Lip

Sernik na zimno

Doskonały deser, zwłaszcza w upalne dni, polecam ;)

 

Składniki (spód)

  • Masło 70 g 
  • Musli z owocami suszonymi szklanka (150 g)

Składniki (masa serowa)

  • Esencja waniliowa 3 łyżeczki
  • Ksylitol 10 łyżeczek (70 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (z wiaderka)1000 g
  • Śmietana kremówka 30% mały kubeczek (200 g)
  • Żelatyna 5 łyżeczek (20g)

Składniki (galaretka)

  • Truskawki 500 g 
  • Woda 500g
  • Żelatyna 2 łyżeczki (8 g)

Sposób przygotowania:

Musli rozdrabniamy w melakserze z dodatkiem roztopionego masła do konsystencji mokrego piasku. Wykładamy na spód tortownicy i równo ugniatamy. Całość wkładamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (łyżeczkę odstawiamy do przygotowania galaretki). Odstawiamy do ostudzenia. Ksylitol rozdrabniamy na puder- odstawiamy. W mikserze ubijamy śmietanę- odkładamy do miseczki. Do misy miksera wkładamy twaróg i go chwilę miksujemy, dodajemy puder z ksylitolu, esencję waniliową oraz przestudzoną żelatynę. Jak całość dobrze się wymiesza, zmniejszamy obroty i dodajemy ubitą śmietanę- miksujemy (mieszamy) bardzo krótką chwilę. Masę przelewamy na schłodzony spód i odkładamy do lodówki na 2 h.

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dokładamy dodatkowo łyżeczkę żelatyny. Gdy masa serowa się zetnie układamy na wierzchu pokrojone owce i zalewamy przestudzoną galaretką- kolejne 2 h w lodówce i deser gotowy. Przepis na 12 porcji- porcja około 300 kcal.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ