Składniki (spód)
- Masło 70 g
- Musli z owocami suszonymi szklanka (150 g)
Składniki (masa serowa)
- Esencja waniliowa 3 łyżeczki
- Ksylitol 10 łyżeczek (70 g)
- Ser twarogowy półtłusty (z wiaderka)1000 g
- Śmietana kremówka 30% mały kubeczek (200 g)
- Żelatyna 5 łyżeczek (20g)
Składniki (galaretka)
- Truskawki 500 g
- Woda 500g
- Żelatyna 2 łyżeczki (8 g)
Sposób przygotowania:
Musli rozdrabniamy w melakserze z dodatkiem roztopionego masła do konsystencji mokrego piasku. Wykładamy na spód tortownicy i równo ugniatamy. Całość wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (łyżeczkę odstawiamy do przygotowania galaretki). Odstawiamy do ostudzenia. Ksylitol rozdrabniamy na puder- odstawiamy. W mikserze ubijamy śmietanę- odkładamy do miseczki. Do misy miksera wkładamy twaróg i go chwilę miksujemy, dodajemy puder z ksylitolu, esencję waniliową oraz przestudzoną żelatynę. Jak całość dobrze się wymiesza, zmniejszamy obroty i dodajemy ubitą śmietanę- miksujemy (mieszamy) bardzo krótką chwilę. Masę przelewamy na schłodzony spód i odkładamy do lodówki na 2 h.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dokładamy dodatkowo łyżeczkę żelatyny. Gdy masa serowa się zetnie układamy na wierzchu pokrojone owce i zalewamy przestudzoną galaretką- kolejne 2 h w lodówce i deser gotowy. Przepis na 12 porcji- porcja około 300 kcal.
Smacznego!
Twój komentarz