mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
12 Czerw

Ciasto marchewkowe

Proste, a przede wszystkim pyszne ciasto, alternatywa słodyczy do popołudniowej kawy - sprawdzi się wybornie!

Składniki:

-500 g marchewki,
-100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 4-5 jaj,
-20 g miodu,
-50 g orzechów,
-30 g rodzynek,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-szczypta soli, sok z cytryny

 

Sposób wykonania:

Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C około 60 minut.

Twój komentarz




POKAŻ