mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
31 Marz

Babka Wielkanocna z marchewką

Polecam babkę z dodatkiem warzywnym, tym razem w roli głównej marchewka! :) Babka prosta w wykonaniu i sprawdzi się jako deser nie tylko w czasie Świąt.

Składniki:


-Mąka pełnoziarnista 130 g czubata szklanka
-Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
-Cukier trzcinowy 100 g ½ szklanki
-Marchew 100g 2 sztuki
-Jajo 150 g 3 sztuki
-Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
-Otręby pszenne 20g 2 łyżki
-Len nasiona 20 g 2 łyżki
-Olej rzepakowy 40 g 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:


Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ