mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
28 Marz

Mazurek

Polecam przepis na dietetyczny mazurek, pyszny Wielkanocny deser!

Składniki:

  • Płatki owsiane - 250g 
  • Cukier brzozowy - 50g 
  • 4 jajka
  • Mąka pełnoziarnista typu 2000 - 50g 
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 5 łyżek
  • Słonecznik, nasiona 30g 

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami i słonecznikiem. W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, wlewamy do miski z płatkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy masę owsianą, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Mazurka dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ