Składniki:
- Płatki owsiane - 250g
- Cukier brzozowy - 50g
- 4 jajka
- Mąka pełnoziarnista typu 2000 - 50g
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- Mleko 1,5% tłuszczu - 5 łyżek
- Słonecznik, nasiona 30g
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami i słonecznikiem. W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, wlewamy do miski z płatkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy masę owsianą, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Mazurka dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego!
Twój komentarz