mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
12 Marz

Serowa chmurka

Lekki i pyszny deser, gorąco polecam!

Do przygotowania serniczka (około 12 porcji, 1 porcja to około 200 kcal) potrzebujemy:

spód:

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła

dekoracja:

  • pół  granata
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

masa serowa:

  • 500 g mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru lub ksylitolu
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • pół laski wanilii lub łyżka pasty waniliowej

Sposób przygotowania:
Masło roztopiamy, dodajemy płatki i miód, mieszamy i wykładamy na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, łączymy ją z jogurtem z jogurtem. Ser miksujemy z cukrem/ksylitolem. Dodajemy wanilię, jogurt z żelatyną i dokładnie mieszamy. 
Masę wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czkoladą oraz granatem lub innymi owocami (np. truskawkami czy borówkami)

Smacznego!!!

Twój komentarz




POKAŻ