Do przygotowania serniczka (około 12 porcji, 1 porcja to około 200 kcal) potrzebujemy:
spód:
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
dekoracja:
- pół granata
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
masa serowa:
- 500 g mielonego chudego twarogu
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 7 łyżeczek żelatyny
- pół laski wanilii lub łyżka pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
Masło roztopiamy, dodajemy płatki i miód, mieszamy i wykładamy na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, łączymy ją z jogurtem z jogurtem. Ser miksujemy z cukrem/ksylitolem. Dodajemy wanilię, jogurt z żelatyną i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czkoladą oraz granatem lub innymi owocami (np. truskawkami czy borówkami)
Smacznego!!!
Twój komentarz