mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
02 Paź

Batoniki orzechowe

Przekąska, którą w wygodny sposób możemy zabrać do pracy czy dać dziecku do szkoły. Nie ma też potrzeby sięgania po niezdrowe przekąski o niskiej wartości odżywczej, czyli zwykłe popularne batony i cukierki.

Składniki:

 

-płatki owsiane 100g

-masło orzechowe- najlepiej płynne 60g

-miód płynny 30g

-orzeszki ziemne 30g

-nasiona chia/ nasiona lnu 20g

-gorzka czekolada- 4 kostki (20g)

-mleko, kilka łyżek

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- około 8 sztuk i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ