mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
29 Sty

Placki ziemniaczane z łososiem

Lubisz placki ziemniaczane? Ta propozycja jest dla Ciebie ;) 

Do przygotowania placków potrzebujemy:

  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajo - 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pełnoziarnista - pół łyżki (6 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Pietruszka, liście - 5 łyżeczek (10 g)
  • Ziemniaki - 5 małych sztuk (250 g)


Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • Czosnek 1 mały ząbek (3 g)
  • Jogurt naturalny pół kubka (100 g)
  • Koper 1 łyżeczka (5 g)
  • Ocet winny pół łyżeczki (2 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)


Łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)

Przepis:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ