Do przygotowania kilku batoników użyłam:
- szklanki daktyli
- 2 pasków gorzkiej czekolady
- 2 łyżek masła orzechowego
- opcjonalnie można dodać drobno posiekane orzechy np. nerkowca lub płatki migdałów
Daktyle wybieramy miękkie. Można je również zalać ciepłą wodą na godzinę, aby łatwiej się rozdrabniały. Następnie zlewamy wodę, daktyle blendujemy, dodajemy masło orzechowe ( można użyć gładkiego masła orzechowego lub takiego z kawałkami orzechów) i wszystko razem ponownie blendujemy. Do tak powstałej masy możemy opcjonalnie dodać posiekane orzechy. Następnie wykładamy masę na blaszkę (ja użyłam małej keksówki), mocno dociskamy. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy wierzch masy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po schłodzeniu możemy "blok" pokroić na mniejsze batoniki.
Twój komentarz