mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
14 Maj

Penne dyniowo-pomidorowe z serem camembert

Propozycja dla fanów makaronów oraz dyni:) W sklepach pojawiła się dynia piżmowa, polecam :)

Do przygotowania dwóch porcji użyłam następujących składników:

- dynia pokrojona w kostkę 600-700 g

- marchew - 1 większa sztuka

- pomidor - 1 duża sztuka

- pietruszka korzeń - mała sztuka

- makaron penne - około 150 g

- czosnek - ząbek

- przyprawy - sól, pieprz, bazylia

- ser camembert - kilka plastrów

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Pokrojoną w kostkę dynię, pietruszkę i marchew dusimy w garnku na oliwie, do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. W razie potrzeby podlewamy w trakcie wodą. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Dalej dusimy, aż do uzyskania konsystencji "przecieru". Można również wszysko zblendować, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy pokrojonym w kostkę camembertem. Można użyć innego sera, np. parmezanu. Smacznego! :)

Twój komentarz




POKAŻ