Do przygotowania dwóch porcji użyłam następujących składników:
- dynia pokrojona w kostkę 600-700 g
- marchew - 1 większa sztuka
- pomidor - 1 duża sztuka
- pietruszka korzeń - mała sztuka
- makaron penne - około 150 g
- czosnek - ząbek
- przyprawy - sól, pieprz, bazylia
- ser camembert - kilka plastrów
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Pokrojoną w kostkę dynię, pietruszkę i marchew dusimy w garnku na oliwie, do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. W razie potrzeby podlewamy w trakcie wodą. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Dalej dusimy, aż do uzyskania konsystencji "przecieru". Można również wszysko zblendować, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy pokrojonym w kostkę camembertem. Można użyć innego sera, np. parmezanu. Smacznego! :)
Twój komentarz