Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- opcjonalnie do posypania ciasta można użyć płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Fasolę odsączyć i zblendować. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie posypać migdałami czy wiórkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 30 minut, aż patyczek używany w celu sprawdzenia wypieczenia będzie suchy. (ja użyłam keksówki więc czas pieczenia wydłużył się do 45 minut, ale można użyć każdej innej blaszki)
Smacznego!
Twój komentarz