mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
28 Marz

Chlebek bananowy

Propozycja dla tych, którzy nie czują się mistrzami wypieków:) Jest smaczny i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

- 3 dojrzałe banany

- 2 jajka

- 6 łyżek oleju rzepakowego

- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego 

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (ja w to miejsce dodałam 1/3 szklanki mieszanki pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego)

- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

- garść rodzynek - równiez opcjonalnie ( w przypadku użycia rodzynek można użyć mniej cukru, gdyż podkreślą one słodkość:)

W misce łączymy suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon). W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i jajka, mieszamy. Mieszankę bananów z olejem i jajkami dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. na koniec wsypujemy posiekane orzechy oraz rodzynki. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut. (użyłam termoobiegu).

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ