Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (ja w to miejsce dodałam 1/3 szklanki mieszanki pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego)
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- garść rodzynek - równiez opcjonalnie ( w przypadku użycia rodzynek można użyć mniej cukru, gdyż podkreślą one słodkość:)
W misce łączymy suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon). W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i jajka, mieszamy. Mieszankę bananów z olejem i jajkami dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. na koniec wsypujemy posiekane orzechy oraz rodzynki. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut. (użyłam termoobiegu).
Smacznego!
Twój komentarz