mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
01 Marz

Placuszki z ciecierzycy z tartym serem

Propozycja placuszków, które sprawdzą się zarówno jako obiad lub syta kolacja na ciepło!

Na przygotowanie około 10 placuszków potrzebujemy:

- 250 g ciecierzycy z zalewy

- 2 średnie pieczarki

- 1/3 średniej papryki

- 1 jajko

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki tartej bułki

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki tartego sera żółtego

- 150 g jogurtu naturalnego

Ciecierzycę blendujemy na pastę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki i paprykę drobno kroimy i dusimy na patelni na łyżce oleju. Następnie podsmażone warzywa dodajemy wraz z tartą bułką, jajem i tartym serem do pasty z ciecierzycy. Przyprawiamy ulubionymi ziołami. Formujemy placuszki i smażymy na łyżce oleju aż się zrumienią. Podajemy z jogurtem.

Smacznego! :)

Twój komentarz




POKAŻ