mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
06 Gru

Kakaowe ciasto z buraka

Po prostu pyszne! :) Polecam gorąco!

Do przygotowania porcji, która stanowić będzie około 1500 kcal potrzebujemy:

  • 2 ugotowane buraki (400 g)
  • 10 łyżek mąki gryczanej lub orkiszowej (150 g)
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g)
  • 2 jajka
  • 10 łyżek jogurtu (150 g)
  • 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich/ migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody

Buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy. Gotową masę wylewamy do prostokątnej, długiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub mniejszej okrągłej). Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez około 45minut- do suchego patyczka. Opcjonalnie posypujemy pudrem z ksylitolu. Możemy również wykonać polewę z ciemnej czekolady - pamiętając oczywiście, iż kaloryczność ciasta wtedy wzrośnie:) 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ