Do przygotowania porcji, która stanowić będzie około 1500 kcal potrzebujemy:
- 2 ugotowane buraki (400 g)
- 10 łyżek mąki gryczanej lub orkiszowej (150 g)
- 4 łyżki ksylitolu (40 g)
- 2 jajka
- 10 łyżek jogurtu (150 g)
- 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich/ migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy. Gotową masę wylewamy do prostokątnej, długiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub mniejszej okrągłej). Ciasto pieczemy w 180 stopniach, przez około 45minut- do suchego patyczka. Opcjonalnie posypujemy pudrem z ksylitolu. Możemy również wykonać polewę z ciemnej czekolady - pamiętając oczywiście, iż kaloryczność ciasta wtedy wzrośnie:)
Smacznego!
Twój komentarz