mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
04 Paź

Kulki z wiórkami kokosowymi i czekoladą

Pyszna przekąska, deser do kawy, gorąco polecam!

Do przygotowania kulek potrzebujemy:

  • 100 g rodzynek
  • 350 g daktyli
  • 30 g płatków migdałowych
  • 30 g pestek dyni
  • 150 g masła orzechowego
  •  80 g odżywki białkowej waniliowej
  •  tabliczka gorzkiej czekolady
  •  wiórki kokosowe

Suszone owoce zalać gorącą wodą i namoczyć około 30 min. Następnie miksujemy je w blenderze lub malakserze razem z masłem orzechowym, białkiem, pestkami dyni i migdałami na w miarę gładką masę (mogą być większe kawałki rodzynek i pestek). Uformować kulki (wyjdą około 32 sztuki), połowę obtoczyć we wiórkach kokosowych, a połowę w gorzkiej czekoladzie, uprzednio roztopionej. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ