mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
16 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Sezon na dynię w pełni! Dla fanów tego warzywa polecam dziś pyszną pastę.

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

  • 0,5 kg dyni 
  • małą czerwoną cebulę
  • szczyptę soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • ostrą paprykę w proszku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i czarny pieprz 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą paprykę.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ