Do przygotowania pasty potrzebujemy:
- 0,5 kg dyni
- małą czerwoną cebulę
- szczyptę soli
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
- ostrą paprykę w proszku
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 5 suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą paprykę.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić.
Smacznego!
Twój komentarz