mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
26 Sty

Naleśniki z farszem szpinakowym i łososiem w sosie pieczarkowym

Naleśniki - potrawa łatwa do przygotowania, a tyle możliwości! Dziś w wersji "na słono" dla fanów szpinaku i łososia :)

 

Do przygotowania pięciu naleśników użyjecie:

a) ciasto:

- szklanka mleka

- 100 ml wody gazowanej

- jajko

- szklanka mąki + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

- łyzka oleju rzepakowego

Składniki zmiksować. Usmażyć naleśniki.

b) farsz

- szpinak mrożony - opakowanie 400 g

- serek wiejski - 150 g

- ząbek czosnku

- łosoś wędzony 100g

Szpinak dusić na patelni z ząbkiem czosnku. Pod koniec duszenia dodać serek ziarnisty, odrobinę soli i pieprzu. Farsz umieścić na naleśnikach, dodać plastry łososia, zwijać w ruloniki. Podawać z sosem.

c) sos

- pieczarki - 30 g

- jogurt - 150 g

Pieczarki podsmażyć na patelni, doprawić, połączyć z jogurtem. Polać przygotowane naleśniki.

Smacznego!!! :)

Twój komentarz




POKAŻ