mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
07 List

Rozgrzewający krem z dyni z grzanką czosnkową

Sezon na dynię w pełni. Na naszym stole nie może zabraknąc zatem pysznej, rozgrzewającej zupy kremowej z jej udziałem. Do przygotowania potrzebować będziemy:

- około 500 g dyni

- ziemniaki - 2 małe sztuki

- cebula - 1 mała sztuka

- pomidor - 1 mała sztuka

- marchew - 2 średnie sztuki

- czosnek - 2 ząbki

- jogurt naturalny - 3 łyżki

- bułka grahamka

- masło - 2 łyżeczki

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, imbir

- ser twarogowy/ ser kozi/ ser cammember

- olej rzepakowy

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i pomidora również obrać
i pokroić w kostkę. Drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać dynię, ziemniaki, marchew. Zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie dodać przyprawy, jogurt i całość zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Jako dodatek można użyć wybranego sera.

Bułkę grahamkę pokroić na małe kromki. Przeciśnięty przez praskę drugi ząbek czosnku wymieszać
z masłem, natrzeć nim kromki i podpiec w piekarniku. Podawać z kremem.

Gorąco polecam! :)

 

Twój komentarz




POKAŻ