- około 500 g dyni
- ziemniaki - 2 małe sztuki
- cebula - 1 mała sztuka
- pomidor - 1 mała sztuka
- marchew - 2 średnie sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- bułka grahamka
- masło - 2 łyżeczki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, imbir
- ser twarogowy/ ser kozi/ ser cammember
- olej rzepakowy
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i pomidora również obrać
i pokroić w kostkę. Drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać dynię, ziemniaki, marchew. Zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie dodać przyprawy, jogurt i całość zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Jako dodatek można użyć wybranego sera.
Bułkę grahamkę pokroić na małe kromki. Przeciśnięty przez praskę drugi ząbek czosnku wymieszać
z masłem, natrzeć nim kromki i podpiec w piekarniku. Podawać z kremem.
Gorąco polecam! :)
Twój komentarz