Do przygotowania potrawy potrzebujemy:
pierś z kurczaka - 200 g
kasza pęczak - 100g
bulion warzywny - 1 szklanki
pieczarki - 10 średnich sztuk
papryka zielona - 1 średnia sztuka
cebula - 1 mała sztuka
czosnek - ząbek
seler - 50 g
koperek - do posypania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - szczypta
olej rzepakowy
Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę
i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, paprykę, seler, pieczarki, szczyptę soli oraz pieprzu.
Dusimy do miękkości. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i dalej na wolnym ogniu dusimy kilka minut. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i posypujemy koperkiem.
Smacznego! :)
Twój komentarz