mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
07 List

Pęczak z kurczakiem, pieczarkami i zieloną papryką

Dziś proponuję łatwą w przygotowaniu i smaczną kaszę pęczak z kurczakiem.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

 

pierś z kurczaka - 200 g

kasza pęczak - 100g

bulion warzywny - 1 szklanki

pieczarki - 10 średnich sztuk

papryka zielona - 1 średnia sztuka

cebula - 1 mała sztuka

czosnek - ząbek

seler - 50 g

koperek - do posypania

sól, pieprz, gałka muszkatołowa - szczypta

olej rzepakowy

 

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę
i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, paprykę, seler, pieczarki, szczyptę soli oraz pieprzu.

Dusimy do miękkości. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i dalej na wolnym ogniu dusimy kilka minut. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i posypujemy koperkiem.

Smacznego! :)

Twój komentarz




POKAŻ