mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak

Pijmy na zdrowie

Woda jest niezbędnym składnikiem naszego ciała. Jej właściwy poziom w organizmie to podstawowy warunek zdrowia i dobrego funkcjonowania. Dzięki niej przyswajamy pokarmy i wchłaniamy witaminy. Woda oczyszcza wątrobę i nerki, redukując ryzyko powstania kamieni. Organizm zostaje uwolniony od toksyn.
Picie odpowiedniej ilości wody redukuje ryzyko chorób oraz infekcji, wpływa pozytywnie na pracę pęcherza i jelit. Niedobór wody powoduje, że krew staje się gęsta, krążenie jest nieprawidłowe, a organizm pracuje z większym wysiłkiem. Rezultatem tego jest mniejsza aktywność mózgu, trudności z koncentracją, zmęczenie i ociężałość, bóle głowy, drażliwość, a nawet bezsenność.

Woda to energia niezbędna dla naszej aktywności. Spożywanie jej w trakcie wysiłku fizycznego zapobiega skurczom mięśni i przedwczesnemu zmęczeniu. Dzięki niej skóra jest zdrowa i ma lepszy koloryt. Naukowcy dowodzą, że wielokrotnie w momencie, kiedy odczuwamy głód, organizm potrzebuje wody, a nie jedzenia. Regularnie dostarczana woda wpływa na prawidłowe trawienie. Jej niedobór powoduje tzw. stan „zgumowania” komórek tłuszczowych, co utrudnia proces spalania. Picie wody pomaga więc w utracie zbędnych kilogramów.

Dla mamy i dziecka

Aby woda stała się naszym lekarstwem, musi mieć odpowiednią jakość. Nie ma jej ta płynąca z kranów, a więc należy ją filtrować. Wtedy pozbawiona zanieczyszczeń, chemikaliów, konserwantów i wszystkiego, co sztuczne, służy naszemu zdrowiu. Gastrolodzy zalecają również przyrządzanie posiłków na wodzie filtrowanej, szczególnie dla dzieci, osób starszych, mających kłopoty żołądkowe i kobiet w ciąży. W organizmie przyszłej mamy zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Pomaga ona w przygotowaniu na fizjologiczne zmiany oraz łagodzi początkowe przykre dolegliwości. Naukowcy dowodzą, że oczyszczona woda wpływa na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu lub poronienia, a także może zapobiec porannym mdłościom. W ostatnim trymestrze ciąży i podczas karmienia piersią zwiększa się praca gruczołów łojowych. U wielu kobiet „psuje się” wtedy cera, mogą wystąpić wypryski czy zmiany trądzikowe. Skóra dobrze nawodniona (od środka) lepiej poradzi sobie z tymi zaburzeniami.

Woda z magnezem

Na rynku obecne są filtry, dzięki którym wszystkie ujęcia wodne w całym domu mają wodę oczyszczoną. Popularne są podzlewozmywakowe lub dzbankowe, np. firmy ANNA. Nowością na rynku są wkłady do filtrów dzbankowych wzbogacających wodę w magnez. Minerał ten wypłukiwany jest z wkładu w postaci jonowej. W tej formie najłatwiej zostaje przyswajany. Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych naszego organizmu, niezbędnym dla prawidłowego jego funkcjonowania. Około 55% tego pierwiastka znajduje się w kościach, 26% w mięśniach, 18% w tkankach i tylko 1% we krwi. Magnez: * wzmacnia układ sercowo-naczyniowy; * chroni mięsień sercowy przed uszkodzeniem; * obniża poziom szkodliwego cholesterolu; * jest niezbędny dla prawidłowej aktywności komórkowej; * wspiera wzrost i regenerację tkanek; * wzmacnia reakcje obronne organizmu, chroni go przed zakażeniem oraz stanami zapalnymi; * odgrywa ogromną rolę w procesach przemiany materii i energii; * przywraca równowagę psychiczną (działa przeciwstresowo i ułatwia koncentrację); * zmniejsza bóle głowy, zmęczenie i bezsenność; * przynosi ulgę w zespole objawów przedmiesiączkowych (PMS); * zapobiega mrowieniu nóg i rąk; * wzmacnia włosy i paznokcie; * spowalnia procesy starzenia. Nasza dieta ma za mało magnezu, ponieważ jego poziom w produktach spożywczych stale się obniża. Związane jest to ze spadkiem jego ilości w glebie, zanieczyszczeniem środowiska, stosowaniem nawozów sztucznych. A także z tym, że w żywności przetworzonej znajdują się środki konserwujące. Pijąc wodę filtrowaną i wzbogaconą magnezem oraz gotując na niej potrawy dostarczamy organizmowi ten życiodajny pierwiastek w sposób ciągły. Osiem szklanek wody przefiltrowanej np. wkładem „Anna activ plus magnesium” wystarcza, żeby dzienne zapotrzebowanie zostało prawidłowo uzupełnione. Woda ta utrzymuje idealny, lekko zasadowy poziom pH, między 7,4–7,5. Gdy pijemy jej za mało, organizm ulega odwodnieniu, a poziom pH spada, stając się nadmiernie kwasowym. Wtedy pojawiają się stres i zmęczenie, krew zaczyna płynąć wolniej, wzrasta ciśnienie. Filtrujmy więc wodę i pijmy ją na zdrowie.
autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Choroby przyzębia

Czerw 25, 2014 Inne

Zachowanie dobrego stanu uzębienia przez długie lata zależy od zdrowia zębów oraz kondycji dziąseł, stanowiących ich bazę i podporę. Funkcjonuje rozpowszechnione niegdyś, z gruntu fałszywe ...

czytaj więcej

Pokonać starość

Czerw 25, 2014 Inne

Od zarania dziejów ludzkość próbuje oszukać śmierć i opóźnić proces starzenia. Obsesja nieśmiertelności stała się największym wyzwaniem naukowej wyprawy kolejnego stulecia. Nowe, spektakularne osiągnięcia inżynierii ...

czytaj więcej
POKAŻ